fbpx
BBQ tips en recepten voor een gezondere bbq
Food

Gezonder BBQ’en doe je gemakkelijk met deze tips!

Yes! BBQ weer

Er is niets, maar dan ook niets, wat een groter zomer-vakantie-gevoel teweeg brengt (bij mij) dan de BBQ aansteken. De geur, de smaak van gerookt eten, de gezelligheid. Ik houd ervan. De ravage van verdwaalde saté stokken en afgekloven restanten hier en daar nemen we dan maar voor lief. Wat ik liever niet voor lief neem? De calorieën. Wist je dat je gemiddeld 1800 kcal naar binnen werkt? Dat is maar liefst drie keer (!) zoveel dan een gemiddelde maaltijd. Maar dat is nu voorbij, met deze BBQ tips en gerechten.

Calorieën lijst

Vlees GR KCAL
Shaslick 100 90
Kipfilet 100 100
Biefstuk 100 115
Sate kip met saus 100 190
Hamburger 100 216
Kippenpoot 100 229
Sate varken met saus 100 230
Schouderkarbonade 100 270
Speklap 100 424

 

Vis GR KCAL
Gamba (4 st) 100 90
Forel 100 99
Tilapia 100 110
Zalm 100 210

 

Groenten GR KCAL
Aubergine (3 plakken) 50 30
Courgette (3plakken) 50 30
Groente spies , ui – paprika

Champignon – courgette

50 30

 

Overig GR KCAL
Salade (aardappel) 100 160
Rauwkost salade 100 30
Huzarensalade 100 135
Stokbrood (met kruidenboter) 1 st + 5 gr 60
Patat ( 2 aardappellepels) 100 260
Saté saus 1 sauslepel 75
Knoflooksaus 1 sauslepel 75
Ketchup 1 sauslepel 25

 

BBQ Tips

Hoeveel stokbroodjes werk jij ‘even snel’ naar binnen? Beperk die calorieën met deze tips!

  • Neem maximaal 2 stukken mager vlees of witte vis
  • Bedankt beleefd bij de derde hamburger ‘dat klaar is en NU gegeten moet worden.’
  • Maak die groentespiezen. Heb jij het verschil in calorieën gezien? Bovendien vinden kinderen het fantastisch om deze klaar te maken. Win- win.
  • Je kunt gerust twee keer een half bord rauwkost salade opscheppen. Dit scheelt calorieën én het vult.
  • Doe je niet tegoed aan de stokbroodjes. Ook niet tijdens het wachten op het volgende stukje vlees.
  • Neem volkorenstokbrood in plaats van wit stokbrood.
  • Neem in het algemeen de rode sauzen
  • Beperk je suiker- en alcohol drankjes. Wissel af met een glas water.
  • Eet fruit en komkommer
  • Wees je bewust van wat je eet. Op www.10kilolichter.nl vind je een handige ‘kruis aan en tel op lijst om overzichtelijk je inname bij te houden.

magere recepten

kebab met varkenshaas en appel

Kebab met varkenshaas en appel is een makkelijk recept dat heel snel te maken is. Het zoute varkensvlees samen met de zure appel en de ui zorgen voor een lekkere combinatie van smaken.

Ingrediënten

 

  • 100 gram abrikozenjam
  • 2 eetlepels appelcider azijn
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400-450 gram varkenshaas
  • een theelepel citroensap
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 Granny Smith
  • 8 satéprikkers

Bereiding

  1. Week de satéprikkers in lauwwarm water.
  2. Mix de jam, azijn, tomatenpasta en de olijfolie in een kom.
  3. Snij de filet in blokjes van 3 tot 4 cm en marineer deze in de mix voor minstens 15 minuten.
  4. Snij de paprika, ui en appel in partjes.
  5. Smeer de appelpartjes in met de citroensap anders worden ze al bruin voordat ze op de barbecue gaan.
  6. Rijg de filet, paprika, ui en appel om en om aan de prikkers.
  7. Gril de kebab voor 8 tot 10 minuten totdat het varkensvlees gaar is.Magere BBQ recepten en tips
Groentepakketjes

Deze groentepakketjes voor op de barbecue zijn erg gezond en vegetarisch. Een bbq maaltijd bestaat vaak uit vlees, brood en salade, maar je kunt nog zoveel meer dingen op de barbecue bereiden.

groenten op de bbq afavllen en mager

Zie hier: champignons, paprika, cherrytomaatjes en rozemarijn. Laat bij deze pakketjes de groenten rustig gaar stomen in  aluminiumfolie op de bbq. De smaak van de rozemarijn trekt helemaal in de groenten die na ongeveer 20 minuutjes lekker zacht zijn geworden.

Guacamole dip

Ingrediënten

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 limoen – uitgeperst
  • 1 rode ui – fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 tomaat – in stukjes
  • 1,5 el olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • klein handje verse koriander – grof gehakt

Bereidingswijze

Meng het vruchtvlees uit de avocado’s met het limoensap. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe aan het mengsel en meng het geheel tot een gladde massa. Wil je hem iets pittiger? Voeg er rode chili aan toe. Neem niet meer dan 3 eetlepels.

Gevulde portobello

Ingrediënten

  • 1 portobello champignon
  • ¼ tomaat, in kleine blokjes
  • 0,5 lente ui, in ringetjes
  • 3 tl Philadelpia kruidenkaas light

Bereidingswijze

Verwijder het steeltje van de portobello en hak deze fijn. Meng met de kruidenkaas, de tomatenblokjes en de ringetjes lente-ui. Vul de portobello met dit mengsel en verpak ze in een stuk aliminumfolie. Laat ze in circa 20 minuten gaar worden op de barbecue.

Steak met knoflook en rozemarijn

Voor deze steak met knoflook en rozemarijn gebruik je een zogenaamde vinkenlap. Dit is een stuk uit het middenrif van de koe. Vraag je slager, hij weet precies wat je wilt hebben. Het is niet zo mals als een biefstuk maar dat maken we goed door het te marineren. Het uiteindelijke resultaat is een sappige steak met een geweldige smaak. Gril de steak niet verder als medium rauw. Bavette is van zichzelf een stugger stuk vlees en wordt alleen maar taaier als het te ver gegrild wordt.

Serveer met ui of een chimichurri saus.

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels verse rozemarijn, grof geneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel verse zwarte peper
  • 500 gram bavette, ongeveer 2 tot 2,5 cm dik

Bereiding

  1. Maak de marinade door de olijfolie, de rozemarijn, knoflook en de zout en peper goed te mixen in een blender.
  2. Plaats de vinkenlap in een brede kom en prik het vlees een keer of 10 aan beide zijden met een vork
  3. Giet de marinade erover en draai het vlees een paar keer zodat alles goed bedekt is met marinade.
  4. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het minstens 1 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast.
  5. Zorg voor 2 zones op de barbecue en smeer het rooster in met een beetje olijfolie.
  6. Leg de steak op de gril. Heb je een dikke steak, 2 cm of dikker, warm hem dan eerst indirect op tot een kerntemperatuur van 40°C. Is de steak dunner dan mag hij direct boven de hitte.
  7. Gril de steak naar een kerntemperatuur van 55°C
  8. Haal de steak van de barbecue en laat hem rusten op de snijplank voor ongeveer 10 minuten.
  9. Snij dunne plakken en serveer aan je gasten.

bbq quote voor een gezonde bbq

Heb jij wat aan deze BBQ tips? Ben je nog op zoek naar BBQ benodigdheden?
Handig, alles onder één knop. Rustig uitzoeken, geen sjouwwerk en morgen al in huis en aan de grill.

Koop bij bol.com

Misschien vind je dit ook wel leuk : makkelijk afvallen met deze tips!

 

Bronnen
https://bbq-helden.nl/
http://www.voedzaamensnel.nl/
https://www.powerslim.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: